Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού

Φύκιε, γεια!

Ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τη δραστηριότητα που ολοκλήρωσαν τα παιδιά μου, λίγο πριν τις πασχαλινές διακοπές.

Θέλοντας να μάθουμε καλύτερα τις χώρες της Ευρώπης, ανοίξαμε χάρτες, βιβλία, υπολογιστές και αρχίσαμε δουλειά! e-ταξίδια με το google earth, ιστοσελίδες με υλικό, χάρτες και e-χάρτες, η τσάντα με το υλικό που μας έστειλες με κούριερ... όλα στη μέση για να γνωρίσουμε καλύτερα  τους ανθρώπους στους οποίους θα απευθυνθούμε για τη σωτηρία σου. 

Κι αφού είχαμε μαζέψει ένα σωρό πληροφορίες, είπαμε: "Ε, δεν τις κάνουμε κάνα παιχνίδι να παίζουμε; Αφού έτσι μαθαίνουμε καλύτερα!".

Χρησιμοποιήσαμε το λογισμικό Revelation Natural Art (RNA). Στο πρώτο αρχείο που σχημάτισα εγώ, τα παιδιά εισήγαν τις ζητούμενες πληροφορίες και αποθήκευαν κάθε φορά. Ορίστε τι εννοώ: 

Τα παιδιά έπρεπε να σύρουν από τις "στάμπες" του λογισμικού και να τοποθετήσουν στο κατάλληλο πλαίσιο τη χώρα, την πρωτεύουσα, τη σημαία κι ένα χαρακτηριστικό της χώρας εκείνης.Στη συνέχεια έπρεπε να ελέγξουν από το έντυπο και ψηφιακό υλικό που είχαν στη διάθεσή τους αν όλα πήγαν καλά...

Τέλος, αποθήκευαν κάθε φορά και... έτοιμες και οι 28 κάρτες του παιχνιδιού μας!!! 


Και τώρα έχουμε δύο επιλογές: 
α. Να δημιουργήσουμε παζλ, εκτυπώνοντας σε χαρτόνι και κόβοντας κάθε κάρτα στον κάθετο άξονα συμμετρίας της φροντίζοντας να δημιουργηθεί μια εγκοπή όπως τα παζλ.

β. Να δημιουργήσουμε παιχνίδι μνήμης διπλώνοντας κάθε κάρτα στον κάθετο άξονα συμμετρίας της αφήνοντας να φαίνονται στη μια πλευρά η χώρα με τη σημαία και στην άλλη η πρωτεύουσα με το χαρακτηριστικό. Έτσι δημιουργούνται 28 κάρτες διπλής όψης. 

Οι κάρτες ανακατεύονται και μοιράζονται (ανάλογα με τον αριθμό των παιχτών ή των ομάδων). Κάθε παίχτης (ή κάθε ομάδα) με τη σειρά σηκώνει μια κάρτα και ζητάει από εκείνον που κάθεται δεξιά του να πει την... κρυμμένη της όψη. Για παράδειγμα, αν ο παικτης βλέπει την όψη "χώρα - σημαία" θα πρέπει να αναφέρει την όψη "πρωτεύουσα - χαρακτηριστικό". Κερδίζει ο παίκτης (ή η ομάδα) που συγκεντρώνει τις περισσότερες κάρτες.

Φύκιε, τι προτείνεις; Ποια από τις δυο εκδοχές προτιμάς;;;